Fytochemikálie, fytolátky
Ovoce a zelenina jsou pro naše tělo nepostradatelné. Rostou na slunci a vstřebávají ze země živiny, které jim umožňují přežít spalující vedra i štiplavou zimu. Pro svou ochranu a růst vytváří rostliny již od nepaměti přírodní chemické látky nazývané „fytochemikálie“. Příjem množství fytochemikálií obsažených v neředěných ovocných a zeleninových šťávách přináší antioxidantní účinky. Díky jejich účinnosti proti stárnutí a civilizačním chorobám můžete žít déle a zdravěji. Nemůžeme změnit své stravovací návyky přes noc. Začněte tedy postupným přidáváním nových barevných fytochemikálií do svého současného jídelníčku. Jakmile omezíte příjem masa a potravin z fast foodu a vyzkoušíte příjemně hořkou, sladkou a kyselou chuť přírodních rostlin, vaše stravování se výrazně zlepší.
Červené
- Rajčata, vodní melouny, jahody, třešně
- Živiny - polyfenoly a lykopen
- Význam - protinádorové účinky, posilují organismus proti onemocněním srdce, zabraňují civilizačním chorobám
Žluté a oranžové
- Pomeranče, mandarinky, mrkev, dýně
- Živiny - betakaroten
- Význam - antioxidant, prospívá pokožce
Zelené
- Kiwi, avokádo, brokolice, špenát
- Živiny - kyselina listová, vitamín C, katechin
- Význam - odstraňují únavu, zlepšují krev
Fialové
- Hrozny, borůvky, baklažán
- Živiny - flavonoidy, antokyany
- Význam - posilují zrak, antioxidanty
Bílé
- Zelí, ředkvičky, hrušky, cibule, česnek, sójové boby
- Živiny - isoflavony, antoxantin, kvercetin
- Význam - antioxidanty
Spolupracujeme se stránkami o antioxidačních účincích sibiřské houby Chaga.